Het geheim van Koning EI
Kip of ei?
Weet jij wie er eerder was: een ei of een kip? Dat is nou echt een goed bewaard geheim. Geen enkele Dabbawallah heeft hier een antwoord op. Ik weet wel wat een eco-ei is: een eco-ei is gelegd door een kip die biologisch voer krijgt en die ook nog af en toe buiten rond kan lopen. Dat is fijn voor de kip en levert lekkere eieren op.
Goudgele tip!
Wil je weten of je eitje vers is? Doe de drijfproef: Doe zout in een glas water en leg het ei er in. Een vers ei zakt naar de bodem, een oud ei blijft drijven. Als het ei bovenin het glas blijft drijven, kun je het beter niet meer eten.
Eieren bewaar je op een koele plaats, buiten de koelkast. Daar waar het ongeveer 7-13°C is. Let goed op de houdbaarheidsdatum. Op de verpakking staat tht dat betekent ‘ten minste houdbaar tot’. Daarachter staat de datum. Gouden tip: bewaar eieren altijd met de bolle kant naar boven, zodat de dooier in het midden blijft hangen.
Koning in de keuken
Je eet het ei misschien het liefst als zacht ei (3-4 minuten koken), als halfzacht ei (5-6 minuten koken) of als hardgekookt ei (8-10 minuten koken). Of als gebakken ei, gepocheerd ei of als roerei. Maar weet je dat het ei ook in heel veel gerechten wordt gebruikt? In mayonaise, in sauzen, in gebakjes of toetjes, in hartige taarten, in pannenkoeken. Het is één van de belangrijkste ingrediënten voor elke kok. In de dabba’s heb ik overheerlijke broodjes ei geproe.. eh gezien!
Smakelijke kruiden
Waarom vinden we kruiden zo lekker in het eten? Omdat je hersenen via de sterke geur en smaak van kruiden meer prikkels binnen krijgen. En dat zorgt ervoor dat meer van je eten geniet. Om te voorkomen dat takjes verse kruiden slap worden en hun smaak verliezen, wikkel je ze in een stukje keukenpapier. Maak het papier onder de kraan een beetje vochtig en bewaar het in de groentelade van je koelkast. Bewaar basilicum buiten de koelkast, basilicum kan niet tegen de kou. Anders worden de blaadjes slap en zwart.
Geen flauwekul
Je ei eet je meestal met een beetje zout. Anders vinden we het flauw. Zout gebruik je vaak bij het koken om eten meer smaak te geven. Het is een belangrijk ingrediënt omdat je met zout andere smaken beter proeft. Je kunt keukenzout gebruiken, dat komt uit de steenlagen onder de grond. Of tafelzout, dat zijn fijnere korrels dan keukenzout.Of zout uit de zee, zeezout; dat ontstaat door het verdampen van zeewater.