Het geheime ingredient van deze week is:

Weetjes

Het geheim van de WORTEL

Regenboogwortelen?
Wortelen worden al heel lang door iedereen over de hele wereld gegeten. Ze groeiden gewoon in de natuur onder de grond. De pastinaak bijvoorbeeld, dit is een witte wortel met een nootachtige smaak. Die wortel groeit ook nu nog in het wild langs sloten en dijken. De oranje wortel is pas in de zeventiende eeuw gekweekt door de rode en gele wortelsoorten te kruisen. Sinds een paar jaar worden er hier en daar in Nederland weer ‘vergeten groenten’ geteeld. Deze ‘groentesoorten van vroeger’ zijn er in allerlei vormen. We zijn ze eigenlijk een beetje vergeten. Jammer, want ze groeien in de winter in alle kleuren van de regenboog; in wit, geel, rood, paars en zelfs zwart. De zwarte wortel is de oerwortel, die kwam 2500 jaar geleden uit Afghanistan.
Van het seizoen
Koop groenten van het seizoen hoor je vaak. Waarom? Omdat die groenten vers, smaakvol en stevig zijn. Koop groenten die stevig zijn en er glanzend en fris uitzien. Als je er zeker van wilt zijn dat je groenten vers zijn, ga dan zelf zaaien en oogsten. In je eigen tuin of groentekasje ontdek je de geheimen uit de volle grond!
Wortel in je haar
Ik heb mooie lange haren. Dat komt omdat ik veel wortels eet. Ja, echt waar!Je lichaam haalt de bouwstoffen die nodig zijn om te groeien en gezond te blijven uit je eten. Stoffen die je lijf niet nodig heeft, plas of poep je er uit. Dat betekent dus dat de wortels die je vorige winter at, nu ergens anders in je lichaam zitten. Misschien wel in je haar. Dat groeit zo’n 2 centimeter per maand, dus reken maar uit! Wortel is ook goed voor je ogen en het groeien van een nieuw velletje of nagels. In wortelen zitten veel natuurlijke suikers opgeslagen, daar krijg je veel energie van.
Engelse vingers
Wortels in een bosje lijken op vingers. Je zou wortels ook wel ‘fingerfood’ kunnen noemen. Want zo noemen ze eten dat je met je vingers eet. En dat is natuurlijk bij wortels ook het geval. Fingerfood koop je vaak in kleine stalletjes op straat. Dat wordt dan ook wel ‘streetfood’ genoemd. Overal op de wereld hebben mensen kleine hapjes bedacht die langs de straat verkocht worden. Mensen die lekkere trek hebben of ver moeten reizen en iets te eten willen meenemen, kopen dan een lekker hapje voor onderweg. Als Dabbawallah ben ik dol op hapjes onderweg!
Specerijen
Specerijen als kerrie, mosterd en peper ken je misschien wel. Maar je kunt ook zelf een specerijenmengsel maken. Koop daarvoor hele specerijen. Neem een koekenpannetje en rooster hierin de specerijen tot ze beginnen te geuren. Daarna kun je ze in een oude koffiemolen of met een vijzel malen. De mensen in Israël dopen hun brood in een schaaltje met olijfolie en daarna in zahtar. Dat is een mengsel van tijm, geroosterd sesamzaad, gemalen sumak (= zuringbes) en zout.